Obiectiv: Generarea de noi surse de venituri pentru comunitate prin transformarea deșeurilor din cost în beneficiu prin construirea unor infrastructuri de procesare primară a deșeurilor în comunitatea din Vlădeni

Descriere 

Problematica deșeurilor este una din ce în ce mai abordată la nivelul strategiilor de dezvoltare locală, deșeurilor fiind percepute în momentul de față mai degrabă o resursă decât un cost. 

Comunitatea din Vlădeni poate profita de acest cadru strategic favorabil utilizării deșeurilor în diferite procesele de producție acestea bazându-se pe circularitate. 

Prezenta propunere vizează următoarele chestiuni concrete:

  • Identificarea deșeurilor pentru care există piață respectiv se pot vinde ca materii prime către alți agenți economici din regiune;
  • Organizarea procesului de colectare selectiv respectiv logistica aprovizionării procesului de prelucrare;
  • Organizarea procesului de prelucrare și stabilirea lanțului de produs respectiv unde se va vinde resursa generată.

Acest demers este unul care vizează întreaga comunitate deoarece aceasta contribuie la supraviețuire procesului prin prisma faptului că aceasta furnizează  materia primă respectiv deșeurile aferente astfel că aceasta trebuie să beneficieze de urma acestei idei.

Interpretare  economică 

Impactul economic aferent propunerii înaintate sunt considerate a fi următoarele:

  • Transformarea deșeurilor dintr-un cost într-o oportunitate, într-o sursă generatoare de venituri ulterioare;
  • Consolidarea unor noi domenii de activitate concomitent cu diversificarea economiei rurale de la nivelul comunității;
  • Creșterea nivelului de competitivitate precum și a surselor de venituri de la nivelul comunității 

Interpretare socială  

Impactul social generat de propunerea înaintată vizează următoarele:

  • Crearea de noi locuri de muncă la nivelul comunității, demers care oferă opțiuni de inserție profesională pentru persoanele care provin din rândul grupurilor vulnerabile;
  • Diversificarea economiei rurale respectiv creșterea nivelului de resurse care pot fi investite în chestiunile sociale ale comunității;
  • Posibilitatea învățării de noi meserii în domenii precum managementul deșeurilor pe fondul diversificării economiei localității.

Sursă de finanțare

Fonduri europene

Egalitate de șanse

Integrarea în fluxul propus a unor persoane care provin din rândul grupurilor vulnerabile, persoane de gen feminin sau respectarea unor criterii sociale în procesul de realizare și funcționare a infrastructurii de reciclare constituie elemente care vizează respectarea egalității de șanse.

Dezvoltare durabilă/mediu înconjurător

Asigurarea unui flux de producție circular bazat pe reciclare constituie un element important pentru protecția mediului înconjurător astfel că întreg fluxul propus contribuie la protejarea mediului înconjurător.

Întrebări de dezbateri:

  1. Considerați că deșeurile reprezintă un cost sau o resursă pentru dumneavoastră?
  2. Dumneavoastră ce faceți cu deșeurile generate de gospodăria dumneavoastră?
  3. Ați fi interesat să investiți în valorificarea deșeurilor?
  4. Există o preocupare la nivelul primăriei în a valorifica deșeurile generate la nivelul comunității?
  5. Dispuneți de cunoștințele și resursele necesare în vederea valorificării deșeurilor locale?
  6. Ați fost consultat până în momentul de față cu privire la managementul deșeurilor generate la nivelul comunității?

0 thoughts on “Transformarea deșeurilor din cost în beneficiu prin construirea unor infrastructuri de procesare primară a deșeurilor”

  1. Asigurarea unui management durabil pentru deșeuri a constitui o preocupare semnificativă de a lungul timpului pentru unitățile administrativ teritoriale, demers care a a devenit din ce în mai presant în condițiile în care deșeurile au devenit din ce în ce mai căutate. Schimbarea percepției cu privire la deșeuri a pornit de la integrarea la nivelul cadrului strategic a unui nou concept de dezvoltare și anume economia circulară. Practic, desfășurarea activității fără a genera un impact asupra mediului înconjurător presupune utilizarea diferitelor deșeuri rezultate în urma diferitelor fluxuri de producție sau chiar de la nivelul gospodăriilor în alte fluxuri de producție. O astfel de abordare contribuie la creșterea eficienței materiile prime utilizate, la reducerea costurilor cu tratarea deșeurilor dar și la creșterea sinergiei activității comunității cu prevederile cadrului strategic european și a celui național. Deșeurile devin la rândul lor o sursă de venit și o materie primă la rândul lor, evident nu în totalitate se pot prelucra însă mare parte dintre acestea pot fi prelucrate generând astfel avantaje pentru comunitate. Este un demers de dezvoltare care trebuie susținut și protejat în condițiile în care comunitatea are nevoie de noi oportunități de dezvoltare. Impactul social este unul care vizează elementele clasice generate de noi oportunități economice ( reducerea sărăciei, crearea de noi locuri de muncă) însă acestea trebuie completate cu elemente care țin de specificul locurilor de muncă create. În acest domeniu barierele la intrare cu privire la locurile de muncă sunt reduse în sensul în care nu sunt necesare elemente de competență de mare complexitate astfel că aceasta constituie o oportunitate reală pentru rezolvarea anumitor probleme sociale de la nivelul comunității. Tot din punct de vedere social trebuie avut în vedere că există o respingere cu privire la aceste tipuri de investiții însă această reticență este mult minimizată în alte state. Unitatea administrativ teritorială își poate asuma rolul de coordonator pentru aceste tipuri de demersuri în sensul în care pot contribui la organizarea colectării, depozitării, accesării fondurilor necesare procurării instalațiilor de sortare și implicit la demararea procesului de generare de valoare adăugată. Rolul primăriei este unul important deoarece de regulă, aceste tipuri de fluxuri depind de instituțiile publice direct sau indirect.

  2. Diversificarea economiei rurale constituie un demers puternic susținut la nivel central în cazul mediului rural astfel că sunt necesare noi surse de generare de valoare adăugată pe lângă cele care au fost generată de agricultură și industriile conexe. În acest sens, una dintre aceste noi direcții de generare de valoare adăugată vizează deșeurile și prelucrarea acestora. Tranziția deșeurilor de la o materie care generează costuri la o materie primă a generat o întreagă industrie care sprijină și pune în valoare această transformare. Prelucrarea deșeurilor nu poate fi realizată în mediul urban deoarece sunt necesare respectarea unor rigori care țin de mediul înconjurător și de spațiu astfel că putem spune că pentru comunitate demersul propus este unul care generează o reală oportunitate. Mai mult decât atât, poziționarea apropiată de aglomerări urbane așa cum este Iași asigură piața necesară supraviețuirii unui astfel de demers.
    Rolul primăriei în acest proces este unul important pe fondul responsabilitățile pe care aceasta le are în traseul deșeurilor astfel că sub coordonarea acesteia pot fi stabilite centre de colectare, prelucrare și ulterior valorificare de anumite tipuri de deșeuri, respectiv cele care pot fi ușor de valorificat și nu necesită investiții semnificative în proces cum ar fi plasticul sau sticla. Primaria poate coordona un proces investițional bazat pe atragere de fonduri europene care să vizeze dotarea centrelor de prelucrare făcând referire aici la o prelucrare primară fizică nu una chimică deoarece aceasta din urmă necesită competențe specifice care nu se regăsesc la nivelul comunității. Impactul unui astfel de proces este unul evident din punct de vedere economic putând asigura atât crearea de noi afaceri, noi locuri de muncă, noi surse financiare la nivelul comunității si poate poziționa comunitatea ca una dintre economiile locale importante în protejarea mediului înconjurător, situație care nu a fost preluată până în momentul de față de alte comunități vecine. Abordarea deșeurilor în vederea reciclării este o industrie aflată abia la început, aceasta fiind una aflată în plină expansiune astfel că oportunitățile economice sunt unele importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *