Obiectiv

Creșterea competitivității economiei locale, sporirea sinergiei cu cadrul strategic național și cel european prin consolidarea economiei circulare la nivel local demers realizat în baza unor fluxuri adiacente structurii economice locale. 

Descriere 

Economia circulară presupune obținerea unui randament cât mai mare în urma utilizării resurselor care se folosesc în procesul de producție. Cu alte cuvinte, economia circulară presupune asigurarea unui proces de producție care nu generează deșeuri. Deși pare dificil de realizat in astfel de proces, există o preocupare intensă în acest sens la nivelul cadrului strategic care vizează dezvoltarea locală. 

Demersul înaintat vizează studierea oportunității implementării unor fluxuri de economie circulară în comunitate, aceasta vizând sectoare economice prezente cum ar fi agricultura. De asemenea, studierea fluxurilor de economie circulară poate viza resurse care nu sunt deloc utilizate, de exemplu paiele care pot fi transformate în brichete energetice.

Etapele propunerii înaintate presupune următoarele:

  • Identificarea ramurilor economice care produc deșeuri la nivelul comunității;
  • Identificarea cantității de deșeuri generată respectiv direcțiile de valorificare a acestora;
  • Identificarea costurilor cu operaționalizarea unei infrastructuri de valorificare a deșeurilor în vederea transformării deșeurilor sau a resurselor neutilizate în noi surse de generare de valoare adăugată.

Interpretare  economică 

Impactul economic generat este vizează următoarele:

  1. Diversificarea economiei rurale prin consolidarea de noi direcții de generare de venituri.
  2. Creșterea nivelului încasărilor de pe urma noilor procese de producție stabilite la nivelul comunității.
  3. Creșterea relevanței regionale a economiei locale pe fondul posibilității dezvoltării de abordări parteneriale regionale.

Interpretare socială  

Impactul social aferent propunerii vizează următoarele:

  • Consolidarea unor noi opțiuni de inserție profesională pe fondul apariției unor noi domenii de activitate la nivelul economiei locale;
  • Creșterea numărului de locuri de muncă și posibilitatea reducerii șomajului;
  • Posibilitatea reducerii sărăciei pe fondul posibilității integrării în muncă a persoanelor aflate în risc de sărăcie

Sursă de finanțare

Nu necesită surse de finanțare suplimentare.

Egalitate de șanse

Integrarea în acest proces a persoanelor care provin din grupuri vulnerabile respectiv crearea unor cadre de implementare care țin cont de nevoile persoanelor care provin din rândul grupurilor vulnerabile constituie un demers clar de integrare a principiului în viitorul economiei circulare la nivel local.

Dezvoltare durabilă/mediu înconjurător

Economia circulară prin esența și caracteristicile acesteia presupune protecția mediului înconjurător astfel că propunerea este una care asigură în mod direct și nemijlocit protecția mediului înconjurător.

Întrebări de dezbateri:

  1. Considerați că resursele utilizate la nivelul comunității sunt utilizate într-o manieră eficientă?
  2. Sunt afaceri la nivelul comunității care utilizează materiale reciclate?
  3. Ați cumpăra produse prietenoase cu mediul înconjurător?
  4. Sunteți interesat să dezvoltați o afacere care folosește materiale reciclate?
  5. Aveți resursele necesare – umane și financiare, pentru a dezvolta afaceri care presupun resurse reciclate?

0 thoughts on “Realizarea unor fluxuri de economie circulară la nivelul comunității respectiv integrarea acesteia în fluxurile de producție specifice economiei circulare”

  1. Economia circulară presupune înainte de toate un mod de organizare specific astfel încât nicio resursă sau deșeu să nu fie aruncat ci totul să fie re-utilizat. Stabilirea, implementarea și integrarea unui mod de organizare care presupune colectarea, procesarea primară și revânzarea materiilor prime/deșeuri constituie un demers care poate fi asumat de primărie în condițiile în care orice materie primă poate deveni un deșeu transformat iar primăria are în sarcină aceste fluxuri. Rolul primăriei este important deoarece aceasta are în sarcină primară rezolvarea problemelor sociale ale comunității dar și managementul deșeurilor astfel că această poziție centrală poate să asigure rolul de entitate centralizatoare în acest proces. Economia circulară este un concept care asigură cu ușurință integrarea în muncă a persoanelor care înregistrează un deficit de competențe. Importanța socială a unui astfel de demers este dată de faptul că abordarea unui concept de economie circulară în cadrul comunității pot asigura integrarea acesteia in fluxuri complexe de economie circulară, fluxuri care depășesc granița unei comunități. Trebuie menționat că la nivelul unei comunități este dificil să se implementeze un flux de economie circulară care să facă față cerințelor de piață. Așadar, economia circulară constituie o oportunitate socială deoarece facilitează acces la piețe, acces la oportunități economice dar și acces la finanțări care pot aduce atingere în mod direct problematicii sociale de la nivelul comunității.

  2. Dezvoltarea unei economii care nu afectează mediul înconjurător este de natură să genereze multă consistență și relevanță economică din partea comunității. Un astfel de demers este important inclusiv din perspectiva brandului, a comunicării și satisfacerii nevoilor diferiților investitori interesați de comunitate dar și din perspectiva atragerii de finanțări viitoare pentru dezvoltare comunității. Neutralitatea climatică, adică un proces de dezvoltare care nu face rău mediului înconjurător, implică inclusiv asigurarea unui cadru de manifestare și implementare a economiei circulare. Aceasta nu poate fi realizată individual, de către o anumită entitate, din simplul motiv că presupune foarte multă interacțiune și implicare din partea unor industrii diverse de aceea rolul primăriei este unul extrem de important. Punerea pe harta economiei ciruclare a comunității prin implicarea acesteia în diferite fluxuri de importanță economică este de natură să genereze următoarele:
    – acces la piața de specialitate aceasta fiind în momentul de față în plină formare
    – stabilitatea unui proces circular situație care poate asigura predictibilitate economică dar și posibilitatea dezvoltării pe viitor
    – venituri suplimentare pentru comunitate
    – investiții din partea diferiților actori interesați ai lanțului de produs circular atunci când aceștia au în plan dezvoltarea întregului lant de produc circular.
    Economia circulară poate implica deșeuri s-au diferite relații comerciale cu entități implicate în fluxuri de producție din comunitate sau din alte comunități. Este imperativ necesar astfel ca, cu ajutorul primăriei să se procedeze la următoarele:
    – stabilirea unor direcții clare si strategice pentru dezvoltarea economiei circulare la nivelul comunității în măsura în care aceasta este considerată a fi de interes.
    – promovarea interesului comunității de a se implica în procese specifice economiei circulare
    – stabilirea unui plan investițional ancorat preponderent în fonduri europene
    – identificarea și stabilirea parteneriatelor necesare pentru consolidarea economiei circulare.
    Procesul este unul care implică toți actorii comunității iar primăria poate juca rolul de coordonator și în același timp integrator al acestui proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *