Obiectiv

Creșterea calității vieții în comunitatea Vlădeni prin realizarea de investiții în infrastructura și serviciile medicale din comunitate.

Descriere 

Propunerea înaintată vizează deschiderea unui nou punct medical în comunitate, aceasta având un rol complementar medicinei de familie respectiv serviciilor deja existente în cadrul comunității.

Propunerea vizează cel puțin următoarele elemente supuse dezbaterii:

  • Alocarea unui spațiu în care să fie realizat un nou punct medical în comunitate
  • Stabilirea profilului acestuia respectiv ce tipuri de servicii medicale va presta într-o manieră complementară celui deja existent
  • Identificarea nevoilor de echipamente necesare dotării noului spațiu medical

Propunerea vizează reducerea numărului de deplasări pentru persoanele din comunitate în alte orașe pentru a beneficia de investigații medicale. 

Propunerea vizează deschiderea unui centru care nu vizează intervenții complexe de natură medicală însă procese de bază respectiv realizarea de analize care să ajute la rândul lor alte investigații medicale mai complexe sau care să asigure o scurtare a timpului alocat obținerii rezultatelor analizelor.

Interpretare  economică 

Propunerea este una care are un impact pozitiv din punct de vedere economic, acesta ar putea fi următorul:

  • Conduce la noi oportunități de afaceri deoarece persoane din alte comunității pot veni să utilizeze noua infrastructură medicală realizată;
  • Contribuie la creșterea încasărilor înregistrate de anumite sectoare economice din comunitate;
  • Contribuie la stabilizarea populației și a resurselor de muncă, element important pentru viitoarea dezvoltare economică din perspectiva resurselor de muncă.

Interpretare socială  

Din punct de vedere social impactul propunerii înaintate este următorul:

  • Contribuie la creșterea calității vieții pe fondul unor noi opțiuni de servicii medicale în comunitate;
  • Facilitează accesul la serviciile medicale pentru persoane care nu au resursele necesare de a se deplasa în alte localități pentru a beneficia de servicii medicale adaptate;
  • Reducerea cheltuielilor pentru serviciile medicale nemaifiind necesară deplasarea în altă localitate pentru anumite servicii medicale.

Sursă de finanțare

Fonduri europene; fonduri private

Egalitate de șanse

Facilitarea accesului la serviciile medicale oferite de noua infrastructură medicală pentru persoanele care provin din grupuri vulnerabile sau aflate în sărăcie sau deprivare materială este de natură să asigure integrarea principiului în cadrul propunerii avansate. De asemenea, această abordare contribuie inclusiv la reducere cheltuielilor sociale pe viitor.

Dezvoltare durabilă/mediu înconjurător

Asigurarea unei activități prietenoase cu mediul înconjurător, utilizarea de resurse din materiale reciclabile dar și realizare de activități care vizează educația pentru sănătate constituie elemente care asigură implementarea principiului în cadrul propunerii înaintate. 

Întrebări de dezbateri:

  1. Pentru a beneficia de servicii medicale trebuie să vă deplasați în altă localitate?
  2. Aveți încredere în medicii și infrastructura medicală din comunitate?
  3. Credeți că se impun investiții în sistemul medical din comunitate?
  4. Ce ați îmbunătăți în sistemul medical din comunitate? Ați investi în medici, în echipamente medicale, etc.?
  5. Este nevoie de noi unități medicale la nivelul comunității?

0 thoughts on “Deschiderea unei noi unități medicale în cadrul comunității”

  1. Creșterea calității vieții la nivelul comunității implică, printre altele, acces la servicii publice de calitate. Acest demers este unul imperativ necesar asigurării unei stabilități semnificative a populației reducerii migrației ciclice precum și la dezvoltarea demografică a comunității. Poziționarea comunității, aproape de marile centre urbane, constituie un avantaj important pentru a atrage noi locuitori și investiții în zonă. În acest sens, demersul propus este unul care generează un impact social important pentru comunitate, unul care contribuie în mod direct la dezvoltarea inclusiv economică a comunității. În perioada de programare 2021 – 2027 există sume alocate exclusiv pentru diversificarea serviciilor medicale de la nivelul comunității astfel că există surse de finanțare disponibile in acest sens.

  2. Un astfel de demers trebuie văzut asemeni unei investiții și nu unui cost pentru comunitate.Deși o astfel de investiție generează un impact semnificativ asupra bugetului local deoarece investițiile într-un nou punct medical sunt semnificativ. Există fonduri europene care sunt alocate unui astfel de demers astfel că pot fi atrase surse adiționale. Impactul economic generat de un astfel de demers, pe lângă cel menționat deja vizează posibilitatea diversificării economiei locale. Mai exact, posibilitatea furnizării de servicii medicale pentru centrele comunitare din regiune, la diferite evenimente sau chiar organizarea de noi evenimente care presupun asistență medicală constituie elemente care pot contribui la consolidarea economiei regionale. În mod evident, un astfel de proces contribuie la generarea de noi locuri de muncă pe orizontală sau la consolidarea mediului de afaceri local. Servicii publice de sanatate se află în momentul de față în concurență cu cele private astfel că piața trece printr-un proces de reasezare. Accentul pe calitatea vieții si pe servicii publice de calitate reprezintă o preocupare transversală la nivel național astfel că demersul propus poate beneficia de sprijin national. Abordarea trebuie privita inclusiv prin perspectiva unei stabilități și predictibilități demografice de care comunitatea are nevoie iar toate acestea afectează în mod direct și evident economia comunității. Investiția în serviciile publice de sănătate este o investiție care asigură beneficii atât sociale cat și economice fiind in acest moment o responsabilitate a autorității publice locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *