Obiectiv

Demararea tranziției verzi din punct de vedere energetic respectiv creșterea ponderii energiei regenerabile la nivelul comunității prin oferirea de sprijin și suport în dobândirea statutului de prosumator respectiv prin montarea de panouri fotovoltaice.

Descriere 

Problema independenței energetice este una de mare actualitate în momentul de față și este una care asigură o prezență importantă în cadrul strategic de dezvoltare. La toate acestea se adaugă elementele care țin de costurile specifice utilizării energiei deloc sustenabile care sunt mari și vor deveni din ce în ce mai mari astfel că la nivelul comunității trebuie găsite surse alternative de încălzire.

Asigurarea de energie regenerabilă din surse solare constituie un demers susținut la nivel național acesta fiind unul care beneficiază inclusiv de finanțare. Propunerea înaintată vizează deschiderea unui centru de asistență la nivelul primăriei care să aibă următoarele funcționalități:

  • Acordarea de asistență în realizarea studiilor necesare studierii oportunității plasării de panouri fotovoltaice în comunitate, la nivel de gospodărie;
  • Acordarea de asistență în realizarea dosarului pentru obținerea resurselor financiare în vederea amplasării de panouri fotovoltaice;
  • Acordarea de asistență în vedere obținerii statutului de prosumator. 

Acest demers trebuie coordonat la nivelul comunității deoarece necesită expertiză de specialitate astfel că este dificil ca la nivel de gospodărie să existe acest tip de expertiză. 

Propunerea vizată poate manifesta direcții atât în zona instituțiilor publice cât și în cea a gospodăriilor.

Interpretare  economică 

Impactul economic al unui astfel de demers este unul clar și evident, acesta vizând următoarele:

  • Reducerea costurilor cu energia electrică situație importantă având în vedere costurile tot mai mari la energie;
  • Creșterea importanței economice a comunității pe fondul faptului că aceasta devine mai verde, element important pentru atragerea de noi investiții viitoare;
  • Posibilitatea utilizării economiilor realizate pentru alte tipuri de investiții economice. 

Interpretare socială  

Un demers care vizează în mod principal reducerea costurilor la energie este unul care asigură următoarele:

  • Facilitează accesul la energie pentru persoanele care nu își permit să își încălzească locuința;
  • Asigură o reducere a riscului de sărăcie pe fondul accesării unei energii mai ieftine;
  • Contribuie la asigurarea unui cadru în care se contribuie la asigurarea neutralității climatice concomitent cu integrarea în proces a persoanelor care provin din rândul grupurilor vulnerabile. 

Sursă de finanțare

Fonduri europene

Egalitate de șanse

Includerea în procesul de asistență a persoanelor vulnerabile constituie un proces prin care se contribuie la integrarea principiului în demersul propus, demers care vizează accesul la energie verde și la costuri accesibile pentru persoanele care nu își permit să-și încălzească locuința.

Dezvoltare durabilă/mediu înconjurător

Demersul propus este unul care contribuie într-o manieră directă la reducerea impactului asupra mediului înconjurător prin reducerea consumului de energie electrică realizată din combustibil fosil. Comunitatea devine astfel producător de energie verde astfel că aceasta transformă oportunitățile energetice de la nivelul comunității în unele care reduc poluarea și impactul asupra mediului înconjurător.

Întrebări de dezbateri:

  1. Considerați că accesul la energie este unul dificil pentru comunitate?
  2. Este energia scumpă și dificil de acoperit financiar pentru gospodăriile din comunitate?
  3. Ați demarat activități concrete să reduceți valoarea energiei consumate la nivelul gospodăriei?
  4. Ați fi dispus să utilizați energia solară produsă de panouri fotovoltaice pentru a reduce costul energiei produse și pentru a proteja mediul înconjurător?
  5. Dispuneți de resursele financiare necesare pentru a achiziționa panourile fotovoltaice necesare producției de energie electrică?

0 thoughts on “Creșterea numărului de prosumatori la nivelul comunității respectiv creșterea ponderii energiei regenerabile produsă la nivelul comunității”

  1. Problematica accesului la energie accesibilă în termeni de preț este astăzi o chestiune de importanță socială semnificativă, mai ales în condițiile în care volatilitatea prețurilor a crescut semnificativ. În ciuda unor intervenții ale statului în piața de energie riscurile sociale asociate accesului la energie mai ales în comunitățile în care oportunitățile economice sunt reduse și nivelul de sărăcie unul ridicat. Mai mult decât atât, nu orice tip de energie este eligibilă pentru viitor fiind necesară a fi asigurată energie din surse regenerabile ori aceasta presupune înainte de toate investiții în infrastructuri de producție de energie dar și tranzit către consumatori. Legislația este adesea neprietenoasă mai ales pentru persoanele care au un nivel al educației redus astfel că, în acest sens, se impune asigurarea unui demers de consiliere mai ales pentru aceste persoane, demers care să faciliteze accesul la diferite granturi acordate de stat pentru a facilita dobândirea calității de prosumator. Acest serviciu este important din punct de vedere social deoarece pe de o parte plasează locuitorii din comunitate pe un loc adecvat în competiția națională pentru a obține acele granturi și pe de altă parte costurile de funcționare ale comunității se reduc. O reducere a costurilor cu energie lasă mai mult spațiu bugetar pentru cheltuielile cu hrana implicit se contribuie la reducerea riscului de deprivare materială și a celui de sărăcie, într-o manieră redusă însă este considerat a fi un drum pozitiv pentru reducerea problemelor sociale de la nivelul comunității. Investițiile în instalații de generare de energie electrică au nevoie de întreținere astfel că toate aceste investiții pot contribui la generarea de noi nevoi și locuri de muncă la nivelul comunității, demers de asemenea important pentru reducerea problemelor sociale ale comunității.

  2. Economia unei comunității nu poate fi disociată de energia verde. Piata de energie a reglementat o nouă categorie de actori cum este cea a prosumatorilor. Eforturile în a minimiza costurile cu energia și a reduce dependența de combustibilul fosil par a fi o cursa contra cronometru, acest demers fiind unul puternic susținut la nivel european dar și național. Sunt necesare eforturi coezive dar și coordonare pentru a putea transforma cât mai multe gospodării dar și agenți economici și instituții publice în prosumator. Demersul este unul care pare a fi mai anevoios pentru persoanele vulnerabile deoarece accesul la informație și la competențe de specialitate este mult redus. Direcția propusă, acea ca la nivelul comunității numărul prosumatorilor să crească trebuie interpretată prin prisma unui demers cu puternic impact economic, acesta fiind următorul: reducerea cheltuielilor cu energia, indiferent de natura ei, creșterea spațiului bugetar pentru investiții, dezvoltarea sectoarelor economice direct legate de acest demers în special cel care vizează întreținerea acestor instalații, reducerea poluării concomitent cu creșterea nivelului de atractivitate climatică a comunității (investitorii caută în momentul de față comunități neutre din punct de vedere climatic pentru a – și direcționa investițiile), posibilitatea generării de noi locuri de muncă și atragerea de noi investiții și nu în ultimul rând utilizarea energiei produse în exces pentru a satisface noi nevoi publice cum ar fi iluminatul sau pentru consolidarea unor noi fluxuri de producție consumatoare de energie. Creșterea numărului de prosumatori în special în rândul agenților economici este de natură să consolideze capacitatea acestora de a fi competitivi pe piață deoarece utilizarea energiei regenerabile asigură utilizarea unei structuri de cost competitive. Așadar, implicare primăriei în aces demers este unul cu sens și extrem de important pentru viitorul economic și competitivitatea economiei comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *