Obiectiv

Consolidarea sectorului agricol local și a micilor producători prin oferirea de sprijin și asistență pentru facilitarea accesului la piețe și pentru a accesa fonduri europene astfel încât contribuția acestora la consolidarea mediului de afaceri local să crească.

Descriere 

Prezenta propunere vizează înființarea la nivelul primăriei a unui centru de asistență și consultanță pentru micii producători agricoli în vederea facilitării accesului acestora la piață și creșterii eficienței procesului de producție concomitent cu facilitarea accesului la finanțare.

Rațiunea acestei propuneri derivă din faptul că foarte mulți dintre micii producători nu sunt la curent cu noile modificări legislative și nici nu cunosc condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea accesa rețele comerciale consacrate. 

Înființarea unui serviciu de consiliere și asistență ar putea fi eficient pentru anumiți producători în vederea asocierii sau desfacerii produselor agricole realizate într-o manieră în care i se permite dezvoltarea respectiv într-o manieră în care legislația în vigoare este respectată. Necesitatea unui astfel de serviciu derivă inclusiv din numărul mare de schimbări pe care sectorul agricol le parcurge în vederea asigurării conformării climatice. 

Câteva dintre caracteristicile serviciului de asistență propus ar putea fi următoarele:

  • Procesul de asistență trebuie să vizeze producătorii locali din comunitate
  • Numai producătorii locali ar trebui să fie incluși în acest demers, producători care desfășoară activitatea de producție în condiții de legalitate
  • Prioritate ar trebui să aibă femierii aflați în situație de ocupare în agricultura de subzistență sau semisubzistență
  • Consilierea ar trebui să vizeze cel puțin următoarele: desfășurarea activității de producție, managementul fermei, distribuția dar și accesul la piață și accesarea de fonduri europene.

Interpretare  economică 

Propunerea este una care vizează consolidarea sectorului agricol la nivel local astfel că acesta generează o serie de avantaje economice directe, cum ar fi:

  • Consolidarea mediului de afaceri local prin existența unor producători mai puternici capabili să gestioneze relații economice și de afaceri mai mari
  • Creșterea numărului de venituri la bugetul local pe fondul unor mai mari încasări
  • Creșterea competitivității economiei locale concomitent cu crearea condițiilor pentru diversificarea economiei rurale

Interpretare socială  

Avantajele sociale generate de o astfel de propunere sunt următoarele:

  • Reducerea numărului persoanelor aflate în risc de sărăcie, referindu-ne aici în special la persoanele ocupate în agricultura de subzistență
  • Crearea premiselor pentru apariția unor noi tipuri de abordări antreprenoriale în domenii adiacente agriculturii dar care pot contribui la rezolvarea problemelor sociale de la nivelul comunității
  • Reducerea șomajului prin crearea de noi locuri de muncă

Sursă de finanțare

Fonduri europene/fonduri locale

Egalitate de șanse

Includerea în procesul de asistență a persoanelor defavorizate sau utilizarea surplusului de venituri de către producătorii locali pentru facilitarea accesului la oportunități de dezvoltare pentru persoanele vulnerabile sau pentru producătorii locali constituie modalități concrete de integrare a principiului în cadrul propunerii avansate.

Dezvoltare durabilă/mediu înconjurător

Unul din elementele procesului de consiliere și asistență vizează respectarea protecției mediului înconjurător fără de care producția nu poate fi vândută. În acest sens, integrarea în procesul de asistență și consiliere a unor metode și practici care vizează protecția mediului înconjurător reprezintă o modalitate concretă de integrare a principiului în propunerea avansată.

Întrebări de dezbateri:

  1. Considerați că producătorii locali au dificultăți în a – și vinde produsele?
  2. Sunt ajutați producătorii locali să – și vândă produsele pe piață?
  3. Credeți că există îndeajuns de multă cunoaștere cu privire la piață din partea producătorilor agricoli locali?
  4. Considerați că trebuie ajutați producătorii locali să-și vândă produsele?
  5. Ajutorarea producătorilor agricoli  locali ar ajuta să se dezvolte comunitatea? Dacă, da, cum se întâmplă acest lucru?

0 thoughts on “Consilierea producătorilor agricoli locali în vederea pregătirii acestora pentru piață ”

  1. Nevoia de asistență și ajutor pentru producătorii agricoli din comunitate este un demers imperativ necesar asigurării unui competitivități care să contribuie inclusiv la reducerea sărăciei și la rezolvarea problemelor sociale de la nivelul comunității. Nevoia de asistență de la nivelul comunității este de natură să coreleze schimbările tot mai frecvente realizate la nivel european și național cu privire la procesul de producție, distribuției și comercializare a produselor agricole. Importanța socială a acestui serviciu este dată tocmai de una dintre recentele schimbări realizate la nivelul Politicii Agricole Comune, implicit la nivelul subvențiilor care sunt acordate și a fondurilor investite în sectorul agricol, mai exact se face referire la impunerea unor condiționalități sociale. Acestea din urmă au devenit imperative oricărui agricultor care utilizează fonduri europene. Așadar, nevoia dezvoltării sectorului agricol trebuie privită la pachet cu dezvoltarea socială a comunității fiind necesare condiții specifice în acest sens în situația în care se vor accesa fonduri europene sau unul dintre actorii de pe lanțul de distribuție și produs va accesa fonduri europene. Deschiderea unui serviciu de consiliere va genera un cadru în care impactul social generat de dezvoltarea sectorului agricol va asigura un impact maxim asupra mediul social local. Impactul la care facem referire poate viza stabilitatea locurilor de muncă, numărul de locuri de muncă create, numărul de persoane vulnerabile integrate în muncă etc.

  2. Succesul de piață în domeniul agriculturii depinde în primul rând de capacitatea fermierilor de a se adapta la un mediu aflat într-o continua schimbare. Fie că ne referim la condiționalități de mediu sau la condiționalități sociale, toate acestea sunt de natură să influențeze viabilitatea economică și situația financiară a unei ferme indiferent de mărimea acesteia. Cu toate acestea, un proces aflat în continuă schimbare presupune suport pentru a înțelege toate aceste modificări și pentru asigura adaptarea operațională, managerială și de calitate a diferitelor procese de producție. Consolidarea fermelor de la nivelul comunității este un element important pentru economia comunității deoarece o consolidare a acestor ferme generează o producție agricolă suplimentară respectiv taxe și impozite mai mari la bugetul local dar și un număr crescut de locuri de muncă. Facilitarea accesului la resurse devine astfel un demers critic pentru o adaptare rapidă a fermierilor la noile condiții de piață și de calitate solicitată la nivelul diferiților actori interesați. Trebuie luat în calcul faptul că fondurile europene alocate pentru fermieri presupun la rândul lor o competiție astfel că este important a sprijini persoanele în vedere transferului de cunoștințe cu privire la condițiile de accesare, managementul de proiect dar și monitorizarea și controlul specific. Având în vedere faptul că primaria a mai accesat fonduri europene și că deține aceste cunoștințe este important a utiliza aceste cunoștințe pentru fermierii din comunitate tocmai pentru a-i ajuta pe aceștia să fie mai puternici și să acceseze mai multe fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *